امروزه با تحقیقات و پیشرفت بعمل آمده در زمینه تولید مواد کامپوزیت ساندویچ پانلها به عنوان یکی از مصالح ساختمانی سبک و مقاوم طراحی و تولید می شوند. پانلهای سبک با قابلیت مقاومت بالا اولین بار در ساخت آشیانه هواپیماهای جنگی در طی جنگ دوم جهانی مورد استفاده قرار گرفته اند از آن زمان و با پیشرفتهای مهم در زمینه طراحی و ساخت این مواد امروزه ساندویچ پانلها در گستره وسیعی از ساخت شاتلهای فضایی تا تولید دربهای معمولی ساختمانهای اداری و مسکونی بکار برده می شوند.
طراحی ساندویچ پانلها کاری بسیار پیچیده برای رسیدن به نیازمندیهای خاص مانند مقاومت حرارتی، آب بندی، مقاومت مکانیکی، مسائل بهداشتی، ایمنی در مقابل حریق و مسائل زیست محیطی است. ساندویچ پانلها برای دستیابی به این موارد طراحی و تولید میشوند. به دلیل عایق بودن و دارا بودن جداره های داخلی و خارجی رنگی پانلهای پیش ساخته یکی از بهترین مصالح پیش ساخته برای جلوگیری از نفوذ آب و هدر رفتن انرژی به شمار می روند. ساندویچ پانلها روشهای بسیار آسان و اقتصادی برای تمام نیازمندیهای ساختمانی ارائه می دهند و قابل استفاده در کارخانجات و ساختمانهی صنعتی، انبارها و انبارهای مواد غذایی و کشاورزی، ساختمانهای پیش ساخته، سالنهای ورزشی و استخرهای شنا، تجهیز کارگاه، سالنهای پرورش مرغ، سیلوها و فروشگاه های بزرگ و ساختمانهای نظامی و دولتی و شخصی می باشند.
جداره های فلزی داخلی و خارجی
ضخامت ورقهای داخلی و خارجی ساندویچ پانلها با توجه به جداول بارگذاری سازنده های ورق انتخاب می شوندو با توجه به فاصله مجاز ساپورتها، ورقها می توانند گالوانیزه یا آلومینیومی باشند.
گالوانیزه
ورقهای گالوانیزه مورد استفاده در پانل طی یک فرایند پیوسته و با رعایت استانداردEN10142 تولید می گردند. با پوشش روی 100 الی 275 گرم در متر مربع ورقهای گالوانیزه در مقابل خورندگی بسیار مقاوم هستند. برای ساندویچ پانلها ورقهای گالوانیزه می بایست به روشCoil coating پیش رنگ گردند. ضخامت ورق گالوانیزه سطوح باربر پانل می بایست حداقل 0.5 mm لحاظ گردد.
آلومینیوم
ورقهای آلومینیوم می تواند صاف یا طرح دار باشند. آلومینیوم نسبت به ورق گالوانیزه مقاومت در برابر خوردگی بالاتر، ضریب هدایت الکتریکی بالاتر و ضریب کشسانی بسیار بیشتری دارد. آلومینیوم در شرایط آب و هوایی با اسیدیته بالا و فضاهای متراکم صنعتی و صنایع سنگین ترجیح داده می شوند. آلومینیوم به صورت بدون رنگ (خام) و رنگی قابل استفاده می باشد. ضخامت ورق آلومینیوم در سطوح باربر پانل می بایست حداقل 0.7mm لحاظ گردد.
رنگ
ورق پیش رنگ شده ورق گالوانیزه یا آلومینیوم است که طی یک فرآیند پیوسته اتوماتیک بنام Coil Coating رنگ شده است. در طی این فرایند ابتدا ورق شستشو و تمیز گشته و روغن و سایر آلاینده ها از روی ورق پاک می گردند. پیش از رنگ یک لایه آستر به ورق پاشیده می شود و سپس ورق جهت پخت آستر به کوره می رود و پس از خروج از کوره ورق سرد شده و رنگ نهایی پاشیده شده و ورق نهایی جهت پخت رنگ مجددا داخل کوره قرار می گیرد. رنگ نهایی از استاندارد رنگ RAL انتخاب می گردد.
با فرایند رنگ Coil coating یک لایه یکنواخت رنگ ایجاد می گردد. پس از رنگ آستر اپوکسی، لایه نهایی رنگ پلی استر، پلی وینیلیدین فلوراید (PVDF)پلاستیسول یا پلی اورتان با توجه به شرایط جغرافیایی و آب و هوایی قابل استفاده است. همچنین هر کدام از این پوششها خواص معین خود را دارا بوده و جملگی بصورت مایع بکار میروند. ورقهایی که به روشCoil coating رنگ آمیزی می گردند به راحتی قابل خمکاری و شکل گیری میباشند بدون اینکه رنگ نهایی دچار صدمه گردد.
در اروپا عمر قابل انتظار از ورقهای رنگ شده به روش فوق و در شرایط آب و هوایی معمولی از نظر رطوبت و آلایندگی هوا 10 سال بوده و در شرایطی که برنامه منظم نگهداری به انجام برسد این عمر به 40 سال و حتی بیشتر قابل افزایش است.
پوشش آستر اپوکسی بسیار سودمند است چراکه اپوکسی چسبندگی بین فوم و سایر موارد عایق با ورق پانل را بالا برده و مقاومت مکانیکی ورق پانل را نیز افزایش میدهد. به دلیل عدم امکان استفاده از پرایمر در سمت داخل ورقهای آلومینیوم طرح دار عملا چسبندگی خوبی بین عایق و ورق آلومینیوم بوجود نمی آید.
پلی اورتان
پلی اورتان فوم سبکی است که از ترکیب پلی یول و ایزو سیانات در شرایط خاص و در حضور کاتالیزور تولید می شود. پلی اورتان نوعی فوم است که در آن بیشتر خلل و فرج بسته شده و به همین دلیل بازده بسیار خوبی به عنوان عایق حرارتی دارد.
پلی اورتان در هر دانسیته مورد نیاز قابل تولید است، برای رسیدن به مقاومت حرارتی و ظرفیت بارگذاری مطلوب دانسیته آن میبایست بین 40 تا 42 کیلوگرم بر متر مکعب باشد.
حداکثر دمای عملکرد پلی اورتان 70 الی 80 درجه سانتی گراد است. البته پلی اورتان تا دمای 100 الی 110 درحه نیز استحکام خود را از دست نمیدهد ولی در دمای بالاتر از آن تجزیه می شود. باکتری ها در پلی اورتان قابلیت رشد ندارند و به دلیل مقاومت فشاری بالا در گستره وسیعی از مصارف روزمره قابل استفاده می باشد.
پشم سنگ – پشم شیشه
پشم سنگ و پشم شیشه مواد الیافی هستند و ضریب مقاومت حرارتی و صوتی بسیار خوبی دارند. مهمترین فرق این دو، اختلاف در مقاومت حرارتی آنها می باشد. دمای عملکرد برای پشم سنگ حداکثر 75 درجه سانتی گراد و برای پشم شیشه حداکثر 250 درجه سانتی گراد می باشد. پشم سنگ تا 1000 درجه سانتی گراد می تواند از خود مقاومت نشان دهد و در سازه هایی که مقاومت در برابر حریق و عایق بندی صوتی در نظر باشد و یا در سازه هایی که مواد قابل احتراق و انفجار نگهداری می شوند ترجیح داده می شود. مقاومت حرارتی پشم سنگ با ضخامت آن نسبت مستقیم دارد.
پشم سنگ و پشم شیشه طی یک فرآیند کاملا اتوماتیک برش خورده و داخل پانل قرار می گیرند به شکلی که با حفظ مقاومت فشاری پانل و با استفاده از اتصالات پراکنده کل پستی و بلندی های پانل را می پوشانند.
پلی استایرن قابل انبساط
پلی استایرن منبسط شده (EPS) ترکیبی از پلی استایرن است که ماده ای پلاستیکی، ساخته شده از مواد نفتی می باشد که با کمک گاز پنتان و استفاده از بخار، پلی استایرن منبسط شده و به شکل مورد دلخاه در می آید. در این فرآیند پنتان هوا را در خود جای می دهد و حفره های فوم با هوای محبوس پر می گردد که صفحات EPS را تبدیل به عایق حرارتی با ضریب انتقال حرارت پایین می نماید. در بین عایق های حرارتی مورد استفاده در سازه ها EPS سبک ترین و مقرون به صرفه ترین آنها است.
غشای PVC/TPO
غشای PVC/TPO یک غشای انعطاف پذیر ضد آب می باشد که توسط پلی استر تقویت شده تولید می گردد. در حین اجرای صفحات غشایی شکل با هوای گرم به یکدیگر متصل می گردند.
غشای PVC/TPO مقاومت بسیار بالایی در مقابل نور مستقیم خورشید و شرایط مختلف جوی دارد و بدلیل تقویت با پلی استرغشای فوق الذکر مقاومت بالایی در مقابل پارگی و ضربه دارد و بدلیل شکل نمدی پشت غشا چسبندگی بسیار خوبی با عایق داخل پانل دارد.
GPR
یک ماده کامپوزیت است که از پلاستیک تقویت شده با الیاف ریز شیشه ای تشکیل شده است. بسیار سبک و دارای مقاومت مکانیکی بالایی بوده و در برابر شرایط سخت جوی مانند باد و باران مقاوم است.
هیچ تغییر شکل در دمای بین 40 تا 120 درجه سانتی گراد در آن رخ نمی دهد و با توجه به نوع درخواست در کلاسهای مختلف ضد حریق می توان از آنها استفاده کرد. بر اساس مبحث هفتم استاندارد حریق B.S 476 ، جزو کلاس 1و3 لحاظ می گردند. بدلیل عدم جذب آب و مقاومت بالا در برابر خوردگی و مواد شیمیایی و حرارت در محیط های اسیدی مانند مرغداری ها و صنایع غذایی قابل استفاده می باشد.
جهت مشاهده مشخصات اختصاصی می توانید به سایت www.arme-foulad.com مراجعه فرمائید.